Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 december, 2018 - 06:05
  • En tidigare sjukskötare vid ÅHS har dömts för brott mot tjänsteplikt och personregisterbrott. Arkivfoto: Ida Jansson..

Dömd för journalintrång

En 67-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för brott mot tjänsteplikt och personregisterbrott.

Kvinnan som var anställd som sjukskötare vid ÅHS hade vid flera tillfällen loggat in i journaler för patienter utan att det funnits en vårdrelation eller andra godtagbara skäl för det. Bland annat hade hon tagit del av uppgifter om sin dotters tidigare pojkvän och dennes fru.

Den dömde medgav i huvudsak de gärningar hon åtalades för men yrkade på strafflindring eftersom hon tvingats i pension tidigare än planerat för att inte bli uppsagd. Det beaktar också tingsrätten som anser att 40 dagsböter är en skälig dom. Det innebär totalt 1.200 euro i böter för kvinnan som också ska betala sammanlagt 800 euro i ersättning för psykiskt lidande till målsägandena.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »