Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 september, 2019 - 17:00

Dimensionering i fokus när äldrelagen godkändes

Ett större samarbete mellan ÅHS och kommunerna och utökad service för äldre är några av förbättringarna i den nya äldrelagen för Åland som lagtinget godkände idag. Men debatten kom att handla om dimensionering, det vill säga antalet personal per klient.

Social- och miljöutskottets ordförande Carina Aaltonen (S) sade att det utlovade minimiantalet 0,7 inte samtidigt får bli ett tak.

-Dimensioneringen måste basera sig på kontinuerlig mätning av behovet, sade hon. Sara Kemetter (S) höll med och varnade för att kommunernas sparkrav inte får påverka antalet. Pernilla Söderlund (Lib) vill ha ett helhetsgrepp för boende, dagverksamhet, hemvård och omsorg.

-Nu finns sexton olika sätt att räkna och som det är nu kan ett boende uppfylla kravet på 0,7, men med obehörig personal, sade Söderlund.

Veronica Thörnroos (C) omfattade lagförslaget, men saknade bestämmelser för vilken sjukvårdsnivå institutionerna i kommunerna ska erbjuda.
-Skulle man ha sådana, skulle man få bort mycket av mänskligt lidande och mycket av skytteltrafiken som går mellan äldreboenden och akuten, sade hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »