Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 oktober, 2018 - 11:09Uppdaterad: onsdag, 31 oktober, 2018 - 17:23
  • Stadsfullmäktige vill att demensvården i Mariehamn kartläggs. Arkivfoto: Malin Lundberg

Demensvården i staden ska kartläggas

Stadsfullmäktige vill att demensvården i Mariehamn ska kartläggas. Bakgrunden är en motion som moderaten Roger Jansson med flera lämnade in förra året.

Stadens socialsektor sammanställde med anledning av motionen information, bland annat om att det är ÅHS som ansvarar för den medicinska vården av demenssjukdomar och för diagnostisering, samt om att 32 demensplatser finns i staden i dag och att fler ska skapas när Odalgården byggs om år 2025.

Socialnämnden och stadsstyrelsen tyckte beredningen var en tillräcklig åtgärd, men fullmäktige återremitterade ärendet. Man ber stadsstyrelsen att se till att en kartläggning av nuläget samt en prognos för åtminstone de tio kommande åren görs av representanter för närståendevårdarna, Demensföreningen, ÅHS, äldrerådet och förvaltningen. Prioriterade förslag till förändringar och förbättringar bör tas fram och stadsstyrelsen bör också överväga behovet av en politisk kommitté som kan ta fram en åtgärdsplan som också inkluderar ekonomiska insatser inom hemtjänsten, närståendestödet och boendeformerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »