• Bland andra Lantråd Katrin Sjögren, Veronica Thörnroos och Henry Lindström var på plats när rapporten presenterades. Foto: Felix Quarnström
Marcus Henricson och Nina Fellman
En längre intervju om kommunindelningsrapporten (från Gomorron)
Publicerad: onsdag, 20 mars, 2019 - 06:09, uppdaterad: onsdag, 20 mars, 2019 - 10:40

Delade meningar om kommunindelningsrapport

Igår presenterade Landskapsregeringen den rapport rörande kommunsammanslagningarna som tagits fram sedan i somras, vid det första av tre informationstillfällen som anordnas i de blivande samarbetsområdena.

- Ett flertal kommuner på Åland står inför en ekonomisk situation som de i längden inte kommer att klara av på egen hand, ett resultat dels av en långsammare ekonomisk tillväxt och dels att befolkningen ställer högre krav på kommunernas service. Det behövs en lösning, och vi bedömer att den här planen skulle fungera, säger Marcus Henricson, som sammanställt rapporten.

Lantrådet Katrin Sjögren och kommunminister Nina Fellman fanns på plats för att svara på frågor och diskutera rapporten med det trettiotal åskådare som närvarade. Tongångarna i diskussionen var övervägande kritiska, både mot reformen i allmänhet och aspekter av den i synnerhet.

- Det känns ändå skönt att kunna sätta punkt för en process, även om frågan är långt ifrån färdigdiskuterad, säger Fellman.

Fler Nyheter

Sju polisanmälningar i samband med cupfinalen

Det har kommit in sju polisanmälningar med anledning av de händelser som inträffade på cupfinalen den 15 juni mellan IFK Mariehamn och Ilves.

Kritik mot förslaget till delgeneralplan

Totalt 17 separata anmärkningar lämnades in mot Mariehamns stads förslag till delgeneralplan för centrum

Tidigare anställd stämmer Visit Åland

En föredetta anställd vid Visit Åland stämmer nu organisationen på totalt nästan 62.000 euro i skadestånd för utebliven lön och för att ha blivit olagligt uppsagd i samband med den förskingringshärva som drabbade Visit Åland.

Villkorligt fängelse för radioinbrott

Den man som stulit utrustning från Ålands Radios lokaler döms nu till villkorligt fängelse för en rad olika brott.

Färre hotellövernattningar i maj

Antalet övernattningar på hotell minskade med tre procent i maj i år, jämfört med maj 2018.

Man dömd för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika

I förra veckan kom domen för den 32-årige man som förra året åtalades för rattfylleri och straffbartbruk av narkotika.

Saltvik får stöd för nedläggning av avloppsledningar

Landskapsregeringen har beviljat Saltviks kommun stöd på nästan 50.000 euro för nedläggning av avloppsledningar i Lagmansby och Bertby.

Äppelodlingarna ser ut att ge normal skörd

Äppelodlingarna på Åland ser i år ut att ge en normal skörd om inget oförutsägbart händer. Detta trots att man på många håll i södra- och mellersta Sverige ser ut att få den sämsta äppelskörden på 20 år.

Skärgården diskuterade kommunreformen på Föglö

Stig Fellman och Nina Fellman:
Det finns många utmaningar som väntar i arbetet om en enhetlig skärgårdskommun.