• Bland andra Lantråd Katrin Sjögren, Veronica Thörnroos och Henry Lindström var på plats när rapporten presenterades. Foto: Felix Quarnström
Marcus Henricson och Nina Fellman
En längre intervju om kommunindelningsrapporten (från Gomorron)
Publicerad: onsdag, 20 mars, 2019 - 06:09, uppdaterad: onsdag, 20 mars, 2019 - 10:40

Delade meningar om kommunindelningsrapport

Igår presenterade Landskapsregeringen den rapport rörande kommunsammanslagningarna som tagits fram sedan i somras, vid det första av tre informationstillfällen som anordnas i de blivande samarbetsområdena.

- Ett flertal kommuner på Åland står inför en ekonomisk situation som de i längden inte kommer att klara av på egen hand, ett resultat dels av en långsammare ekonomisk tillväxt och dels att befolkningen ställer högre krav på kommunernas service. Det behövs en lösning, och vi bedömer att den här planen skulle fungera, säger Marcus Henricson, som sammanställt rapporten.

Lantrådet Katrin Sjögren och kommunminister Nina Fellman fanns på plats för att svara på frågor och diskutera rapporten med det trettiotal åskådare som närvarade. Tongångarna i diskussionen var övervägande kritiska, både mot reformen i allmänhet och aspekter av den i synnerhet.

- Det känns ändå skönt att kunna sätta punkt för en process, även om frågan är långt ifrån färdigdiskuterad, säger Fellman.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...