• "Bättre för åländska företagare", säger Eva Enges på tullen.
Tullchef Eva Enges intervjuas av Nina Smeds:
Ålands näringslivs vd Anders Ekström om de kommande reglerna (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 22 mars, 2019 - 16:15, uppdaterad: fredag, 22 mars, 2019 - 16:16

Deklarationerna ska bli enklare enligt tullchef

Det nya förtullningssystemet som ska träda i kraft 2020 är inte klart ännu, säger tullchef Eva Enges vid Mariehamns tull med anledning av de åländska företagarnas oro för att det ska bli krångligt och dyrt. Därför finns det inga exakta uppgifter om slutresultatet.

- Det nya importsystemet är planerat så att alla företag ska göra alla sina deklarationer där, även inköpen från Finland, säger Eva Enges.

För skattegränsen finns en kombinerad deklaration för import och export, där varje försändelse ska deklareras. Deklarationen kan göras av antingen köparen eller säljaren eller så kan man anlita ett ombud, exempelvis en speditör. Det finns också något som heter meddelandebaserad deklaration som stora företag som skickar försändelser från fastlandet till Åland kan använda.
- Jag tror att det blir bättre för åländska företagare med ett bättre och modernare system, säger Eva Enges.

För privatpersoners postorderhandel ska en ny app tas i bruk i slutet av 2019 för inköp från EU och tredje land och från 2020 för inköp från Finland.

På intresseorganisationen Ålands Näringsliv är man inte särskilt imponerad av tullens förklaringar.

- Det här systemet passar inte Ålands situation, säger vd Anders Ekström, som också tycker att tullen på Åland, som ändå kan de åländska särreglerna bäst, borde ha varit mer delaktig i arbetet.

 

 

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...