Nina Smeds rapporterar:
Publicerad: fredag, 22 februari, 2019 - 06:13, uppdaterad: fredag, 22 februari, 2019 - 12:56

Dagsböter för fornminnesförseelse

30 dagsböter på sammanlagt 1.260 euro blev domen för kommunpolitikern och entreprenören Tomas Blomberg för fornminnesförseelse 2016 i Hammarland.

Domen kom igår. Blomberg döms för att ha skadat en fornlämning som är ett maritimt kulturarv av ovanlig typ. Det handlar om en så kallad krängkista som ligger i ett samfällt vattenområde. Blomberg har låtit anlägga en väg direkt mot krängkistan och på så sätt skadat den. En del av konstruktionen har rivits upp ur vattnet och andra delar har täckts av de ditlagda stenmassorna. Blomberg har hävdat att han inte visste om att krängkistan var en fornlämning, men att han nog vetat att det funnits en brygga som användes in på 1950-talet. Men i protokoll från två förrättningssammanträden i samband med att vägbygget planerats framgår att Blomberg var med på båda och informerades om fornminnet och om skyddsområdet runt fornminnet och även informerats om vilka begränsningar fornminnet innebar. Förutom dagsböter ska Blomberg också ersätta Ålands landskapsregering med 670 euro för kostnader för undersökningar av fornlämningen.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.