Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 juli, 2020 - 06:02Uppdaterad: onsdag, 8 juli, 2020 - 18:03
  • Åland kan drabbas hårdare ekonomiskt av coronapandemin.

Coronan kan påverka Åland hårt ekonomiskt på lång sikt

Åland kan drabbas hårdare ekonomiskt än närområdena av coronapandemin.

Det säger Edvard Johansson, biträdande professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi.

EU-kommissionen spår att Finlands ekonomi krymper med 6,3 procent under 2020, för att sedan under 2021 växa med 2,8 procent, vilket är under genomsnittet för euroländerna.

Edvard Johansson säger att Åland kan drabbas hårdare än så.

- Jag har sett i ÅSUBs statistik under våren och försommaren att tappet i den åländska ekonomin är större än i både Finland och EU som helhet. Det beror förstås på att den åländska ekonomin i större grad bygger på branscher som drabbats hårdare av pandemin, säger Edvard Johansson.

Han tror att man nu måste agera snabbt för att motverka arbetslösheten för att kunna undvika långvariga ekonomiska konsekvenser.

- Det är utomordentligt allvarligt. Saker kanske aldrig blir som de var innan coronan. Åland har haft en unikt låg arbetslöshet, och om arbetslösheten blir hög under en längre tid kan en del av arbetskraften slås ut permanent, vilket kan leda till en högre arbetslöshet än vi varit vana med i flera år framåt, säger Johansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »