Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 maj, 2021 - 06:05Uppdaterad: torsdag, 20 maj, 2021 - 13:20
  • Gunilla Holmberg, ekonomirådgivare på Folkhälsan. Arkivfoto.

Coronakrisen slårt hårt mot ensamboende

Coronakrisen slår hårt mot ensamboende, enligt en studie som Folkpensionsanstalten ,FPA, har gjort.

Enligt studien förlorade de som bor ensamma och lyfter socialbidrag i genomsnitt 42 procent av sina inkomster under coronakrisen och också arbetslösheten har drabbat de ensamboendes ekonomiska situation värst. Studien visar också att cirka tolv procent av hushållen inte skulle klara av sina löpande utgifter i samband med arbetslöshet.

Gunilla Holmberg, ekonomirådgivare på Folkhälsan, säger att hon inte har märkt av någon specifik ökning av samtal från ensamboende men att andelen samtal från ensamstående föräldrar överlag är stor. Däremot säger hon att samtalen generellt ökade vid pandemins början.

-Då kändes det som att det fanns en ganska stor oro över hur det skulle gå. Men sen upplevde jag att då Ams höjde grundbeloppet så räddade det ganska många hela sommaren och också en del in på hösten, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »