Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 oktober, 2020 - 17:07Uppdaterad: onsdag, 28 oktober, 2020 - 10:35
  • Chefläkare Olli-Pekka Lehtonen kallar kritiken viktig, men menar att den hänrör sig till ett enskilt specialfall och tillfälliga störningar. Foto: Malin Lundberg, ÅRTV

Chefläkaren: "Det är viktig kritik"

- Det är viktig kritik, säger chefläkare Olli-Pekka Lehtonen om de klagomål som Henrik Lagerberg riktar mot bland annat barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, BUPs, kötider.

Henrik Lagerberg, som är ordförande för Ålands Autismspektrumförening och för Reseda - föreningen för psykisk hälsa på Åland, lyfte i Ålands radios sändningar tidigare i dag exempel där en person fått vänta i över fem månader på att få en neuropsykiatrisk utredning.

Olli-Pekka Lehtonen säger att Bup uppfyller de allmänna kraven på väntetider och att fallet som Henrik Lagerberg lyfter är speciellt och att strulet där är beklagligt.

Gällande om vårdgarantin gäller neuropsykiatriska utredningar säger Olli-Pekka Lehtonen att det finns en otydlighet i den åländska lagen om vad som gäller men att fem månader är en för lång tid att behöva vänta.

BUP har just nu läkarbrist till följd av sjukskrivningar men problemet är tillfälligt och inte ett systemfel, menar Olli-Pekka Lehtonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »