Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 juli, 2010 - 16:34Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Champagnevraket en 1800-tals galeas

Champagnevraket söder om Föglö är en galeas från tidigt 1800-tal. Det tror landskapets marinarkeolog Marcus Lindholm efter att förundersökningen av vraket nu är klar. Han är lyrisk över den murade spis som är unik i sitt slag genom att den bevarats stående.- Det är inte champagnen som är det mest värdefulla med vrakfyndet söder om Föglö, säger dykaren Anders Näsman från Sverige, som gjorde det allra första dyket ner till champagnevraket för ett par veckor sedan.Han vill att vraket görs tillgängligt för dykare och blir en attraktion på Åland, och då är champagneflaskorna närmast till hinder. Enligt kulturminister Britt Lundberg lutar det mot att de 70 flaskor som hittats också bärgas så småningom. Man har redan skyddsbärgat ett stort lerkrus med olivolja, tre porslinstallrikar och två oktanter, ett slags navigationsinstrument. Vrakfynd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »