• Harry Jansson. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Harry Jansson om Centerns besvikelse över Finlands agerande:
Publicerad: måndag, 15 juli, 2019 - 06:08, uppdaterad: måndag, 15 juli, 2019 - 06:08

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

- Det är nog helt enkelt så att man prioriterat sina egna intressen och i det här fallet verkar det som att man värnar särskilt om att ordförandeskapet ska vara neutralt, säger Harry Jansson till Ålands Radio.

Harry Jansson, gruppledare för Centerns lagtingsgrupp, och Roger Nordlund, Centerns representant i självstyrelsepolitiska nämnden, skriver i ett pressmeddelande att händelsen bör beaktas inför det fortsatta arbetet med revisionen av självstyrelselagen.

-Ett alternativ är att i självstyrelselagen inta en uttrycklig bestämmelse om att Åland alltid ska ha en egen representant med på EU-möten där Finlands åsikter avviker från de åländska synpunkterna, föreslår Nordlund och Jansson.

Landskapsregeringen uppmanas också att kontakta den ansvarige EU-kommissionären Karmelu Vella för att undvika det akuta hotet om stopp för torskfisket i Ålands hav.

 

 

 

 

 

Fler Nyheter

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

"Förhastat beslut om ny färja"

Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

IFK möter VPS

Ikväll ska IFK Mariehamn möta seriejumbon VPS i Vasa i fotbollsligan och matchen börjar 18.30.

Rättegång om penningtvätt utan misstänkt

Huvudförhandlingarna mot den åländske man som står åtalad för grov penningtvätt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo inleds i brådskande ordning så fort mannen är gripen och förd till Åbo uppger man från tingsrätten.

Salmén och Lindholm vann KM

När Eckerö golf höll klubbmästerskap i helgen så var det Anna-Karin Salmén och Johan Lindholm som stod som segrare i respektive klasser.

Holmström 34:a i Alliansloppet

Isac Holmström kom på 34:e plats i Alliansloppet i Trollhättan som är en tävling på rullskidor över 48 km.