Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 juli, 2019 - 06:08Uppdaterad: måndag, 15 juli, 2019 - 06:08
  • Harry Jansson. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

- Det är nog helt enkelt så att man prioriterat sina egna intressen och i det här fallet verkar det som att man värnar särskilt om att ordförandeskapet ska vara neutralt, säger Harry Jansson till Ålands Radio.

Harry Jansson, gruppledare för Centerns lagtingsgrupp, och Roger Nordlund, Centerns representant i självstyrelsepolitiska nämnden, skriver i ett pressmeddelande att händelsen bör beaktas inför det fortsatta arbetet med revisionen av självstyrelselagen.

-Ett alternativ är att i självstyrelselagen inta en uttrycklig bestämmelse om att Åland alltid ska ha en egen representant med på EU-möten där Finlands åsikter avviker från de åländska synpunkterna, föreslår Nordlund och Jansson.

Landskapsregeringen uppmanas också att kontakta den ansvarige EU-kommissionären Karmelu Vella för att undvika det akuta hotet om stopp för torskfisket i Ålands hav.

 

 

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »