• Harry Jansson. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Harry Jansson om Centerns besvikelse över Finlands agerande:
Publicerad: måndag, 15 juli, 2019 - 06:08, uppdaterad: måndag, 15 juli, 2019 - 06:08

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

- Det är nog helt enkelt så att man prioriterat sina egna intressen och i det här fallet verkar det som att man värnar särskilt om att ordförandeskapet ska vara neutralt, säger Harry Jansson till Ålands Radio.

Harry Jansson, gruppledare för Centerns lagtingsgrupp, och Roger Nordlund, Centerns representant i självstyrelsepolitiska nämnden, skriver i ett pressmeddelande att händelsen bör beaktas inför det fortsatta arbetet med revisionen av självstyrelselagen.

-Ett alternativ är att i självstyrelselagen inta en uttrycklig bestämmelse om att Åland alltid ska ha en egen representant med på EU-möten där Finlands åsikter avviker från de åländska synpunkterna, föreslår Nordlund och Jansson.

Landskapsregeringen uppmanas också att kontakta den ansvarige EU-kommissionären Karmelu Vella för att undvika det akuta hotet om stopp för torskfisket i Ålands hav.

 

 

 

 

 

Fler Nyheter

Singelolycka i Sund

Vid 16-tiden i dag skedde en singelolycka i Bomarsund. Bilen körde av vägen och krockade med ett träd.

Åländsk man i bedrägerihärva

Felix Quarnström rapporterar från Åbo
I dag inleddes rättegången där en åländsk man står åtalad i Egentliga Finlands tingsrätt för två fall av grov penningtvätt. Mannen blev häktad i sin frånvaro då han inte dök upp till rättegångens inbokade förhandling som hölls i augusti. Mannen befann sig då utomlands.

Olivia Mattsson återvänder till ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Olivia Mattsson kommer hem till Åland United för säsongen 2020. Redan 2016 debuterade Pargas IF produkten, via IFK Mariehamn för Åland United i Damernas Liga.

"Måste bygga förtroende internt"

Riksdagsledamot Mats Löfström
Sanna Marin (SDP) blir en bra statsminister säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Att hon tidigare sagt nej till obligatorisk svenska i skolan är inget man på Åland behöver oroa sig för.

Häggblom fortsätter leda Ob

Under lördagens höstmöte återvaldes Bert Häggblom som partiordförande för Obunden samling. Marcus Måtar valdes till vice ordförande.

Inget beslut om Måtar

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtingets talmanskonferens hann inte fatta beslut i dag om man vidtar åtgärder mot lagtingsledamoten Marcus Måtar (Ob) med anledning av domen för grovt ocker.

Regeringsprogrammet presenteras i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat
I morgon, tisdag, klockan 13 väljer lagtinget nytt lantråd och därmed också ny landskapsregering för Åland.

IFK har en ny fystränare

Nyhetsnotisen i ljudformat
IFK Mariehamn har skrivit avtal med Nils Lindgren att bli assisterande tränare med inriktning på fysdelen, så Lindgren ersätter den tidigare fys- och rehabtränaren Kristoffer Weckström.

Kulmuni föreslås bli finansminister

Nyhetsnotisen i ljudformat
Centerns partiledare Katri Kulmuni föreslås bli ny finansminister, det meddelades från Centern i riket i dag.