Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 31 oktober, 2016 - 11:46Uppdaterad: måndag, 31 oktober, 2016 - 16:47

Landskapsregeringen presenterade budgetförslaget för 2017 i dag. Foto och redigering: Robert Jansson.

Budget på minus trots stor flitpeng

Det blev ändå ett bättre budgetförslag än som befarades i våras. Det understryker finansministerier Mats Perämaa, liberal, när han i dag presenterade budgetförslaget för nästa år.

Men trots kraftigt ökade intäkter, främst i form av 23 miljoner i skattegottgörelse, eller flitpeng, istället för uppskattade 9,5 miljoner, blir det ett kraftigt underskott på drygt 12 miljoner. Men de ökade intäkterna reserveras för nya Vårdöbron och för en ny geriatrisk klinik vid ÅHS. En besparing som inte görs är på de sociala förmånerna. Frågan är varför landskapsregeringen alls förde fram det sparalternativet tidigare.

- När man skall spara så mycket som 20 miljoner euro som vi såg för ett år sedan, så måste alla delar beröras. Men när andra delöar gick så bra så beslöt vi att inte ta av de sociala förmånerna nu, säger Mats Perämaa.

Men han utesluter inte att det sparkravet kan återkomma senare år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »