Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 april, 2020 - 13:09Uppdaterad: torsdag, 16 april, 2020 - 17:45

Brant nedgång i Finlands ekonomi

Ekonomin i Finland försämras nu snabbt, men den kan också snabbt förbättras i slutet av året om restriktionerna inte håller i sig mer än tre månader.

Det var ett av budskapen när finansministeriet i dag höll presskonferens om Finlands ekonomiska läge till följd av coronakrisen. Finlands ekonomi krymper med 5,5 procent i år enligt den prognos som finansministeriet gjort.
De kommande åren kommer sedan tillväxten igång, om än ganska långsamt. Bnp växer med endast 1,3 procent både år 2021 och 2022.

Inom den offentliga ekonomin kommer Finland att få ett underskott på 16,6 miljarder euro i år och antalet arbetslösa tros stiga med 35.000.
-Enligt prognosen kommer bara en sjättedel av de nu permitterade att bli helt arbetslösa, sade finansrådet Jukka Railavo på presskonferensen.
Statsskulden beräknas öka med 12,7 miljarder. Den låga tillväxten de kommande åren räcker inte till för att ge tillräckligt lyft till statsfinanserna, vilket betyder att den offentliga ekonomins underskott fortsättningsvis kommer att vara stort, varnar ministeriet för.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »