Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 augusti, 2018 - 15:04Uppdaterad: måndag, 13 augusti, 2018 - 16:23
  • I tingsrätten behandlades i dag ett ärende rubricerat bortförande av barn. Arkivfoto: Malin Lundberg

Bortförande av barn fall för rätten

I dag behandlade tingsrätten ett fall om bortförande av barn. Mamman och pappan som var separerade men hade gemensam vårdnad om det då fyraåriga barnet, var oense om mamman hade rätt att ta barnet med till ett land utanför Europa för en period på nästan två månader år 2015.

Åklagaren och pappan menade att mamman utan samtycke och utan att meddela om några reseplaner tog barnet utomlands, medan mamman bestred åtalet och menade att det var ett jobbärende i landet som gjorde att hon hastigt måste resa i väg och att barnet var fastboende hos henne. Mamman kom tillbaka till Finland med barnet efter knappa två månader.

Åklagaren Ina Johansson menade att det handlar om en kränkning eftersom pappan inte hade möjlighet att utöva sin beslutanderätt i fallet. Försvaret hävdade att det bland annat handlar om den faktiska omvårdnaden av barnet och att barnet hela tiden bodde hos sin mamma och att avsikten aldrig hade varit att stanna utomlands.

Mamman beskrev relationen med pappan som svår. Barnets biträde yrkade bland annat på en ersättning på 3.000 euro till barnet för lidande och kränkning.

Dom i fallet kommer senare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »