• Arkivfoto, Bomarsund, Cecilia Ekströmer
Publicerad: måndag, 25 mars, 2019 - 11:22, uppdaterad: måndag, 25 mars, 2019 - 13:11

Bomarsunds app lanseras

Betydelsen av att göra Bomarsunds fästningsruiner mer begripliga för dagens besökare har påtalats i åratal av Bomarsundssällskapet och nu händer det, på bred front.

I veckan premiärvisas den nya besökarappen Coastal Past vid sällskapets årsmöte. Via den kan besökaren göra en historisk resa genom Bomarsund som det i tiden var planerat. Appen har tillkommit som ett EU projekt och kostat en kvarts miljon euro att förverkliga.

Dessutom är arbetet med en ny hemsida för Bomarsundssällskapet snart klart för sjösättning. Den är tänkt att förena alla de intressenter som ursprungligen var beredda att ta på sig driften av det kommande besökarcentret i Bomarsund. Det upplägget har nu förfallit i och med att landskapet beslutat finansiera driften av besökarcentret genom internhyror till fastighetsverket. Hemsidesbehovet kvarstår ändå enligt Bomarsundssällskapet, för att stimulera till ett ökat intresse för Bomarsund. Vidare planeras för nyutgivning och också översättning av den idag slutsålda boken Bomarsund, det ryska imperiets utpost i väster.

Fler Nyheter

Åländskt företag vinnare i tillväxtmotor-tävling

Åländska företaget Flexens är en av vinnarna i Business Finlands tillväxtmotor-tävling.

Information efterlyses av den hotade tumlaren

Miljöministeriet och Ålands landskapsregering samlar igen in information om observationer av den akut hotade tumlaren i Östersjön.

Personbil brann i Lemland - fick omfattande skador

En personbil började brinna i Rörstorp, Lemland.

Viveka Landgärds om mobilfri skola: vi tror på det här

Bildningsnämndens vice-ordförande Viveka Landgärds intervjuas av Nelly Björkqvist:
Under läsåret 2019-2020 ska stadens grundskolor vara mobilfria.

Bommarna vid Lemströms kanal fungerar igen

Ledande vägmästare Thomas Idman intervjuas av Dinah Ahl:
Nu fungerar bommarna vid Lemströms kanal igen.

Döms till böter och körförbud för omkörning

En man i trettioårsåldern döms i tingsrätten för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Eat döms att betala staden 30.000

Tingsrätten förkastar alla de ersättningskrav som restaurang Eat har på Mariehamns stad och dömer även restaurangen att betala totalt drygt 29.000 euro i ersättning till staden för de kostnader som uppstod för att återställa lokalen.

"Hållbarhetsarbetet stampar på stället"

Simon Holmström:
Åland står och stampar på stället när det gäller hållbarhetsarbetet. Det menar Simon Holmström som är talesperson för nybildade Hållbart Initiativ.

Nordberg fortsätter att arrangera litteraturdagarna

Matilda Nordberg fortsätter som projektledare för Mariehamns litteraturdagar och har därmed hand om nästa års evenemang.