• Arkivfoto, Bomarsund, Cecilia Ekströmer
Publicerad: måndag, 25 mars, 2019 - 11:22, uppdaterad: måndag, 25 mars, 2019 - 13:11

Bomarsunds app lanseras

Betydelsen av att göra Bomarsunds fästningsruiner mer begripliga för dagens besökare har påtalats i åratal av Bomarsundssällskapet och nu händer det, på bred front.

I veckan premiärvisas den nya besökarappen Coastal Past vid sällskapets årsmöte. Via den kan besökaren göra en historisk resa genom Bomarsund som det i tiden var planerat. Appen har tillkommit som ett EU projekt och kostat en kvarts miljon euro att förverkliga.

Dessutom är arbetet med en ny hemsida för Bomarsundssällskapet snart klart för sjösättning. Den är tänkt att förena alla de intressenter som ursprungligen var beredda att ta på sig driften av det kommande besökarcentret i Bomarsund. Det upplägget har nu förfallit i och med att landskapet beslutat finansiera driften av besökarcentret genom internhyror till fastighetsverket. Hemsidesbehovet kvarstår ändå enligt Bomarsundssällskapet, för att stimulera till ett ökat intresse för Bomarsund. Vidare planeras för nyutgivning och också översättning av den idag slutsålda boken Bomarsund, det ryska imperiets utpost i väster.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...