Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 januari, 2021 - 13:21Uppdaterad: onsdag, 27 januari, 2021 - 17:09
  • Många vill ha vaccin mot covid-19. Arkivfoto: ÅHS.

Bokning till vaccination stängs till februari

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har blivit tvungna att stänga telefonbokningen för vaccination mot covid-19. Detta på grund av att telefonsystemet blev överbelastat.

Kapaciteten i ÅHS telefonisystem räckte inte till för den extrema belastning som uppstod i dag på morgonen då vaccinationsbokningen öppnade. ÅHS har 60 telefonlinjer men det räckte inte då belastningen blev hundratals samtal samtidigt. Uppenbara risker för farosituationer uppstod då människor med akuta hälsoproblem riskerade att inte nå till exempel akutmottagningen, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

2.290 personer köade som mest i systemet. På Åland finns 1.654 personer som hör till den grupp som nu erbjuds vaccinering. De inom åldersgruppen som bor på äldreboenden har redan erhållit sitt vaccin.

Vaccinationstiderna styrs av mängden tillgängligt vaccin. Som mest kan ÅHS vaccinera cirka 200 personer per vecka. Tillgången på den andra dosen av vaccinet måste även hela tiden beaktas. Alla som önskar vaccination kommer att vaccineras. Så fort ÅHS erhåller större vaccinationsmängder ökas vaccinationstakten.

ÅHS arbetar med telefonileverantören med att ta fram en säker lösning för kommande tidsbokning. Sjukskötare kontaktar efterhand de personer som finns i återuppringningssystemet för att boka in vaccinationstider. Vaccinationsbokningen öppnar på nytt 1 februari 2021.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »