Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 oktober, 2018 - 11:06Uppdaterad: måndag, 8 oktober, 2018 - 17:22
  • Carin Aissa Nabseth från Sverige hade boendestöd i fem år när hon var sjuk. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.

Boendestöd och brukarinflytande viktigt för personer med psykisk ohälsa

Boendestöd för personer med psykisk ohälsa saknas på Åland och det här är något som föreningen Reseda, intresseföreningen för psykisk hälsa, gärna vill att förändras.

- Boendestöd och brukarinflytande är båda grundläggande komponenter då man bygger en god psykiatrisk vård. Ett tryggt boende med behovsanpassat stöd och möjlighet till inflytande över stödet och vården är helt centralt vid tillfrisknande, säger Urban Markström som är professor vid Umeå universitet och som besöker Åland i dag på världsmentalhälsodagen då Reseda arrangerar föreläsningar på temat.

Reseda pekar på att behovet av socialpsykiatriska stödformer är oerhört stort och menar att begreppet socialpsykiatri inte används på Åland.

Carin Aissa Nabseth från Sverige hade boendestöd i fem år när hon var sjuk.

- Min stödperson besökte mig på sjukhus och hemma och blev nästan som en syster, hon betydde oerhört mycket för mitt tillfrisknande, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »