Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 november, 2019 - 06:40
  • Mats Löfström. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

Beslut om nya ekonomiska systemet behövs innan jul

Ett beslut om det nya ekonomiska systemet för Ålands finansiering måste tas av riksdagen innan det nya riksdagsåret öppnas i slutet av januari. Detta på grund av att en ändring i självstyrelselagen behöver godkännas av två riksdagar i följd och dessutom under den nya riksdagens första arbetsår.

I praktiken innebär det här att frågan måste avgöras innan jul.

- Även om riksdagen godkänner den här ändringen i självstyrelselagen kommer det inte att vara tillräckligt för att få lagtingets bifall. Därför måste man parallellt med det här komma med ett nytt lagförslag som ändrar avräkningsgrundens storlek som garanterar att finansieringen ökar med 10 miljoner euro, något som man kommit överens om tidigare. Vi väntar just nu på att regeringen ska lägga fram ett sådant lagförslag, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Löfström bedömer ändå chanserna för att riksdagen hinner behandla frågan i tid och att ändringarna genomförs enligt tidigare överenskommelser som goda.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »