Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 30 november, 2016 - 12:55Uppdaterad: onsdag, 30 november, 2016 - 15:15
  • På Livsmedelssäkerhetsverket Evira funderar man som bäst på om Lilla holmens fåglar måste avlivas. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.

Beslut om avlivning av fåglar tas i dag

Det räcker med att H5-viruset konstaterats för att fåglarna på Lilla holmen ska behöva avlivas. Det säger Tiia Tuupanen på Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

- Vi jobbar med det här ärendet just nu och under dagen tar vi beslut om eventuell avlivning, säger hon.
Innan beslutet tas vill Evira veta exakt vilka fågelarter som finns på Lilla holmen.
- Det kan till exempel påverka om det finns utrotningshotade fåglar där, säger hon.
Evira vet i dagsläget att påfåglarna och hönsen som analyserats hade viruset H5. Under dagen får man veta om viruset var högpatogent, det vill säga mycket smittsamt och ofta med dödlig utgång, och senast i morgon får man svar på om viruset var av typen H5N8 – det virus som de döda viggarna i Vårdö och Lemland drabbats av.
- När vi vet om viruset är högpatogent bestämmer vi om restriktionszonen ska utvidgas. Vi går ut med ett pressmeddelande så fort vi vet, säger Tiia Tuupanen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »