• Åbo hovrätt har fällt en kvinna för falsk angivelse. Foto: Markus Koljonen, wikimedia commons.
Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 17:57

Berättelse om våldtäkt ledde till fängelsedom

En 20-årig kvinna berättade i polisförhör att hon blivit inlåst, våldtagen och misshandlad av en man på en efterfest i Mariehamn i januari 2015. Mannen anmälde kvinnan för falsk angivelse och nu har Åbo hovrätt dömt kvinnan till villkorligt fängelse i tre månader.

Redan i tingsrätten sade mannen att han och kvinnan visserligen hade haft sex, men att båda ställt upp frivilligt. Men tingsrätten ansåg att man inte kunde utesluta att uppgifterna som kvinnan gett varit sanningsenliga, så åtalet mot henne förkastades i domen som gavs i september i fjol. Både åklagaren Ina Johansson och mannen överklagade till hovrätten, och den har nu fällt kvinnan. Hovrätten hörde bland annat sju personer som befunnit sig på efterfesten och som berättat att samlaget skett på frivillig basis. Hovrätten har också tagit del av en film som stöder vittnesberättelserna.

Kvinnan döms förutom till fängelsestraffet också till att betala olika ersättningar, varav de största är 5000 euro till mannen för lidande som orsakats av en kränkning och drygt 10.000 euro för hans rättegångskostnader i tingsrätten och hovrätten.

Fler Nyheter

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.

Eckeröavgångar ställs in

M/s Eckerös avgång från Grisslehamn klockan 15.00 i dag och klockan 18.30 från Eckerö ställs in på grund av det hårda vädret.

Club Marina stäms

Häv hyresavtalet med Club Marina Ab och ålägg bolaget att ersätta obetalda hyror på drygt 42.000 euro.

Ändrad polispension sparar mycket

Pensionshandläggaren Monica Clemes förklarar varför pensionsreformen för poliserna föreslås:
Det kostar landskapsregeringen 170.000 euro om en polis går i pension fem år tidigare än andra. Det säger pensionshandläggaren Monica Clemes.

Erkännande i Visit Åland-rättegången

Den ekonomiansvarige som förskingrat pengar från sin arbetsgivare Visit Åland erkände brott i dag när rättegången drog i gång i Ålands tingsrätt.

Ny styrelseordförande i Saltvik

Saltvik har fått en ny kommunstyrelseordförande. Fullmäktige har utsett Mathias Johansson till ordförande för kommunstyrelsen som ifjol leddes av Runar Karlsson.

Vädret påverkar Gudingen

Trafikmeddelande: M/s Gudingen angör inte Kyrkogårdsö eller Husö i dag, tisdag. Orsaken är det rådande väderförhållandet, meddelar Ålandstrafiken.