Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 17:57
  • Åbo hovrätt har fällt en kvinna för falsk angivelse. Foto: Markus Koljonen, wikimedia commons.

Berättelse om våldtäkt ledde till fängelsedom

En 20-årig kvinna berättade i polisförhör att hon blivit inlåst, våldtagen och misshandlad av en man på en efterfest i Mariehamn i januari 2015. Mannen anmälde kvinnan för falsk angivelse och nu har Åbo hovrätt dömt kvinnan till villkorligt fängelse i tre månader.

Redan i tingsrätten sade mannen att han och kvinnan visserligen hade haft sex, men att båda ställt upp frivilligt. Men tingsrätten ansåg att man inte kunde utesluta att uppgifterna som kvinnan gett varit sanningsenliga, så åtalet mot henne förkastades i domen som gavs i september i fjol. Både åklagaren Ina Johansson och mannen överklagade till hovrätten, och den har nu fällt kvinnan. Hovrätten hörde bland annat sju personer som befunnit sig på efterfesten och som berättat att samlaget skett på frivillig basis. Hovrätten har också tagit del av en film som stöder vittnesberättelserna.

Kvinnan döms förutom till fängelsestraffet också till att betala olika ersättningar, varav de största är 5000 euro till mannen för lidande som orsakats av en kränkning och drygt 10.000 euro för hans rättegångskostnader i tingsrätten och hovrätten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »