Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 september, 2017 - 13:25Uppdaterad: fredag, 22 september, 2017 - 13:26
  • Olof Widén tycker att barlastkonventionen är bra för miljön, men han säger att tekniken för att rena barlastvatten inte färdigutvecklad än. Foto: Tomas Tornefjell.

Barlastkonventionen nu i kraft

Nu har den så kallade barlastkonventionen trätt i kraft. Syftet med konventionen är att förhindra att främmande organismer sprids om fartyg släpper ut orenat barlastvatten i havet.

Barlastkonventionen gäller för alla fartyg som går på internationella resor och som tar upp och släpper ut barlastvatten. Flera olika övergångsperioder har också trätt i kraft parallellt med konventionen, och det gör det möjligt för rederierna att skjuta fram dyra investeringar i reningsutrustning som ska installeras ombord.

Olof Widén är senior rådgivare vid Rederierna i Finland. Han säger att barlastkonventionen är bra för miljön, men att problemet är att den har införts innan tekniken för att rena vattnet är färdigutvecklad.

Barlastkonventionen trädde i kraft den 8 september, ett år efter det att den blev fullt ratificerad.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »