Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 februari, 2018 - 13:36Uppdaterad: tisdag, 20 februari, 2018 - 13:43
  • Egen åländsk gymnasieexamination behövs inte, enligt lag- och kulturutskottet.

Avslag för motion om åländska gymnasieprov

Det är olyckligt att det förekommer språkfel i studentskrivningar! Det anser lag- och kulturutskottet som uppmanar landskapsregeringen att följa den språkliga utvecklingen. Utskottet föreslår ändå att lagtinget ska förkasta en motion av Axel Jonsson, Ålands framtid, som vill att man utarbetar en åländsk gymnasieexamination som har förutsättningar att fungera felfritt på svenska.

Som motivering nämner Jonsson bland annat att studentprov innehåller bristande översättningar till svenska och att ålänningar därför i värsta fall riskerar att inte få sin studentexamen. Han menar också att åländska läroplaner baseras på finländska trots att merparten av åländska studerande söker sig till Sverige för vidare studier.

Lag- och kulturutskottet konstaterar att man idag har frihet att välja svenska eller internationella fackböcker i undervisningen. Utskottet påpekar också att cirka 86 procent av de åländska eleverna som i fjol sökte till svenska högskolor kom in jämfört med 70-76 procent av rikssvenskarna och 69 procent av finländarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »