Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 september, 2020 - 15:32Uppdaterad: måndag, 7 september, 2020 - 16:36
  • Mycket av debatten kom att handla om havsörnen i dag då åtgärder för sjöfågelstammen diskuterades. Foto Hasse Persson Bru

Åtgärder för sjöfågelstammen redan till våren

Flera av de åtgärder som diskuteras för att skydda sjöfågelstammen hoppas landskapsregeringen kunna sjösätta redan till våren sade utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) i lagtinget i dag när man debatterade ett medborgarinitiativ i ärendet.

Mycket av debatten kom att handla om havsörnen. Mikael Lindholm ( C) sade att man först måste titta på andra metoder, än att skjuta havsörn. Alfons Röblom lovade att landskapsregeringen snabbt ska samla intressegrupper för att diskutera ytterligare förslag och åtgärder. Lagtinget var överens om att ta medborgarnas önskan på allvar, men Jessy Eckerman (S) påminde om att det finns andra än jägare som är i intresserade av att skydda naturen. Jörgen Strand (MSÅ) lyfte frågan om EU.s fågeldirektiv.

- Gå till botten med fågeldirektivets juridik, annars arbetar vi i blindo. Det är skillnad på skyddsjakt och allmän jakt. Vi vill inte utrota havsörnen, utan vi vill återställa balansen i naturen, sade han.
Medborgarinitiativet ska nu behandlas av social- och miljöutskottet.

Här kan du läsa mer om medborgarinitiativet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »