• Enligt åklagaren orsakade båtföraren fara för dykare. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Eva Ringbom-Fonsell rapporterar
Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 11:19, uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 12:43

Åtalades för grov ovarsamhet i sjötrafik

En man åtalades i tingsrätten i dag för grov ovarsamhet i sjötrafik. Mannen hade enligt åtalet i juni 2017 brustit i försiktighet och orsakat fara för fyra dykare då han anlände med sin båt till ett vrak i åländskt vatten.

Dykarna som befann sig både i och under vattnet hade enligt åklagare Henrik Lindeman varit tvungna att simma undan den åtalades båt som körde med hård fart, trots att de hade dykflaggor som visade att dykning pågick.

Mannen och hans ombud Andreas Carlsson yrkade att åtalet förkastas till alla delar och att han inte på något sätt brustit i att iaktta varsamhet och omsorg. Försvaret menade att dykarnas båt var cirka 60 meter från dykbojen och att de visserligen hade en dykflagga men att den inte var synlig runt hela horisonten, som reglerna förutsätter. Försvaret menade också att mannen inte alls höll någon hög hastighet, utan tvärtom kom i låg hastighet och ytterligare drog ned hastigheten till ett minimum cirka 100 meter från dykbojen.

Dom i fallet kommer senare.

Fler Nyheter

Rumander om Snellmans avgång

Stefan Rumander intervjuas av Felix Quarnström:
ÅCA:s ordförande, Stefan Rumander, ville inte kommentera närmare vilka sakfrågor som Johannes Snellman och styrelsen tyckt olika om, eller vad som ligger bakom Snellmans beslut att avgå från vd-posten.

Odin kör extra med elmontörer

Extra turer med m/s Odin på tvärgående linjen sätts in i dag och på fredag.

Skördeskadekommissionen håller med Petri Carlsson

Annika Hollsten intervjuas av Felix Quarnström:
Skördeskadekommissionen har färdigställt det ersättningsförslag som, om det antas, avgör hur stöden till lantbruket efter sommarens torka kommer att se ut och fördelas.

Folder ska förtydliga för föräldrar med barn med särskilda behov

Katarina Halme-Wiklund intervjuas av Axel Eriksson:
En ny folder ska ge föräldrar tydligare information och resultera i mindre begreppsförvirring vad gäller skolans stöd för barn med särskilda behov.

Snellman lämnar ÅCA

Johannes Snellman om avgången
Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Johannes Snellman har sagt upp sig. - Jag och styrelsen tycker olika i ett antal frågor, det är lite som ett parförhållande, man måste vara lyckliga tillsammans om det ska funka, säger Johannes Snellman.

Fler reste med m/s Eckerö

Antalet gäster som reste med Eckerö Linjen under 2018 var nästan 970.000, vilket är en ökning på 3,3 procent från året före. Det skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Dagsböter för att ha ljugit för polisen

En åländsk 23-årig man har dömts till 45 dagsböter om vardera sex euro för att ha ljugit för polisen under ett förhör.

Högskolans rektor slutar

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) intervjuas av Fredrik Granlund:
Högskolan på Ålands rektor Jonas Waller har sagt upp sig, det bekräftar skolans kommunikationsavdelning.

Man åtalades för sexuellt antastande

En man åtalades i dag i tingsrätten för två fall av sexuellt antastande som ska ha ägt rum i Mariehamn under samma helg i februari 2017.