• Enligt åklagaren orsakade båtföraren fara för dykare. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Eva Ringbom-Fonsell rapporterar
Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 11:19, uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 12:43

Åtalades för grov ovarsamhet i sjötrafik

En man åtalades i tingsrätten i dag för grov ovarsamhet i sjötrafik. Mannen hade enligt åtalet i juni 2017 brustit i försiktighet och orsakat fara för fyra dykare då han anlände med sin båt till ett vrak i åländskt vatten.

Dykarna som befann sig både i och under vattnet hade enligt åklagare Henrik Lindeman varit tvungna att simma undan den åtalades båt som körde med hård fart, trots att de hade dykflaggor som visade att dykning pågick.

Mannen och hans ombud Andreas Carlsson yrkade att åtalet förkastas till alla delar och att han inte på något sätt brustit i att iaktta varsamhet och omsorg. Försvaret menade att dykarnas båt var cirka 60 meter från dykbojen och att de visserligen hade en dykflagga men att den inte var synlig runt hela horisonten, som reglerna förutsätter. Försvaret menade också att mannen inte alls höll någon hög hastighet, utan tvärtom kom i låg hastighet och ytterligare drog ned hastigheten till ett minimum cirka 100 meter från dykbojen.

Dom i fallet kommer senare.

Fler Nyheter

Peter Hellgren ny vd-ersättare vid Viking line

Vice vd Peter Hellgren blir vd-ersättare vid Viking line istället för Andreas Remmer , som lämnat bolaget. Det skriver Viking line i ett...

Finström sänker skatten

Finströms kommun sänker inkomskatten med 0,50 procentenheter till 18,50 procent, det beslutade kommunfullmäktige igår.

Brist på praktikplatser stoppar sotarutbildning

Det blir ingen sotarutbildning vid Ålands yrkesgymnasium. Redan 2016 initierade landskapsregeringen en utredning vid Ålands yrkesgymnasium hur en sotarutbildning skulle ordnas. Något som man nu avskriver.

Centrumplanen är klar

Centrumplanen är klar, intervju med Sirkka Wegelius
Fler bostäder och affärslokaler, en strandboulevard i stället för Österleden samt ett parkeringshus ovanpå Select. Det är några av punkterna i Stadsarkitekt Sirkka Wegelius förslag till delgeneralplan för centrum.

Föglö kommun stöder tunnel

Föglös kommunfullmäktige uttrycker stöd för en tunnel, det beslutades i fullmäktige igår.

Sju anbud på vägstation

Sju anbud har inkommit på Godby vägstation som Landskapet bjudit ut till försäljning via mäklare.

Påpekanden om gc-väg

Det har inkommit påpekanden till landskapsregeringen när det gäller det pågående bygget av en gång- och cykelbana mellan Mariehamn och Berghamn i Eckerö.

Extra färjturer till kommunmöte på Kumlinge

På söndag arrangeras ett öppet möte om kommunindelningsutredningen på Kumlinge. För att de som bor på Enklinge ska kunna delta har landskapsregeringen beslutat om extra färjturer med ms Rosala II.

ÅAB och S-banken samarbetar kring fonder

Ålandsbanken inleder ett samarbete med företaget FIM som förvaltar S-Bankens fonder. Som ett led i samarbetet fusionerar man bland annat fonderna FIM Global och Ålandsbanken premium 100.