• Enligt åklagaren orsakade båtföraren fara för dykare. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Eva Ringbom-Fonsell rapporterar
Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 11:19, uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 12:43

Åtalades för grov ovarsamhet i sjötrafik

En man åtalades i tingsrätten i dag för grov ovarsamhet i sjötrafik. Mannen hade enligt åtalet i juni 2017 brustit i försiktighet och orsakat fara för fyra dykare då han anlände med sin båt till ett vrak i åländskt vatten.

Dykarna som befann sig både i och under vattnet hade enligt åklagare Henrik Lindeman varit tvungna att simma undan den åtalades båt som körde med hård fart, trots att de hade dykflaggor som visade att dykning pågick.

Mannen och hans ombud Andreas Carlsson yrkade att åtalet förkastas till alla delar och att han inte på något sätt brustit i att iaktta varsamhet och omsorg. Försvaret menade att dykarnas båt var cirka 60 meter från dykbojen och att de visserligen hade en dykflagga men att den inte var synlig runt hela horisonten, som reglerna förutsätter. Försvaret menade också att mannen inte alls höll någon hög hastighet, utan tvärtom kom i låg hastighet och ytterligare drog ned hastigheten till ett minimum cirka 100 meter från dykbojen.

Dom i fallet kommer senare.

Fler Nyheter

Åland genomfart för narkotika

Rasmus Friman på sjöbevakningen:
Åland fungerar som en transitpunkt i trafiken av narkotika mellan Sverige, Finland och Baltikum. Det säger Rasmus Friman på sjöbevakningen, stationerad i Nagu, som tidigare jobbat som kommissarie hos polisen på Åland.

ÅM i beachvolley spelades i helgen

Idag söndag spelades åländska mästerskapen i beachvolley och totalt var det sju lag med, tre damlag och fyra herrlag.

ÅM i lättbåtar hölls i helgen

I helgen seglades åländska mästerskapen i lättbåtar på Slemmern och det var fyra klasser som det tävlades i och totalt var 24 seglare med.

Zetterström är nordisk mästare

Nordiska mästaren Ida Zetterström
Ida Zetterström är nordisk mästare i Super Street Bike, det stod klart efter att hon slutade tvåa i den sista deltävlingen som körde i Tierp i helgen.

IFK upp på sjätte plats

Tränaren Peter Lundberg ger sina tankar efter matchen och berättar om manfallet inför sista omgången
Efter den nästsista matchen i grundserien tog IFK Mariehamn klivet upp på den övre halvan av tabellen. Det efter att dom besegrade SJK med 1-0 inför 1.208 personer i hemmapubliken.

Motstånd mot polis och ordningsvakter

När en person skulle avvisas från en nattklubb i Mariehamn den senaste natten så gjorde han så kraftigt motstånd så att han nu är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman och motstånd mot polisen.

Andra deltävlingen i ÅM i folkrace avgjord

I lördags avgjordes den andra deltvälingen i ÅM i folkrace.

Unikt kartfynd över Lövö

Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens...

Tennissiffror när FC Åland besegrade RaiFu

Ted Göstas om segern:
FC Åland besegrade RaiFu med hela 6-0 hemma på Sportkila.