Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 juni, 2021 - 12:55Uppdaterad: tisdag, 15 juni, 2021 - 14:05
  • Ålands Radio och TV vill se en justering av medieavgiften. Arkivfoto: Malin Lundberg.

ÅRTV vill att LR justerar medieavgiften

Ålands Radio och TV Ab (ÅRTV) anhåller i ett brev till landskapsregeringen om att en justering av medieavgiften för privatpersoner görs med start nästa år.

Public service-bolaget föreslår att medieavgiften av skattenatur höjs från dagens 110 euro till 125 euro per person och år.

Medieavgiften av skattenatur trädde i kraft den 1 januari. Nu har det klarnat att den inbringar 2,09 miljoner euro i år, en minskning med cirka tio procent jämfört med cirka 2,29 miljoner euro som det gamla tv-avgiftssystemet skulle ha dragit in enligt ÅRTV:s uträkningar. Det går inte att uppfylla bolagets viktiga samhällsuppdrag med en inbesparing på tio procent, skriver ÅRTV i brevet.

ÅRTV skriver också att man redan i tio års tid gjort inbesparingar och effektiviseringar och att det nu inte finns några marginaler kvar utan att bolaget sannolikt måste uppta en bankkredit för att säkra likviditeten under 2021.

Man är medveten om landskapets pressade ekonomiska situation och skriver att man gärna bidrar till att effektivisera totalekonomin. Därför har man inlett diskussioner med landskapsägda aktörer kring en framtida lokallösning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »