Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 april, 2020 - 16:53
  • Ängslan om arbetssituationen under coronapandemin gör att många vänder sig till fackföreningar. På bilden, Tehy. Foto: ÅRTV

Arbetstagare vänder sig till fackföreningarna för svar

Det är många arbetstagare som vänder sig till sina respektive fackföreningar för att få svar kring den ängslan man har gällande sin arbetssituation under rådande coronapandemi.

Det visar den rundringning som Ålands radio har gjort till fackföreningarna Pam, Pau, Akava Åland, FOA-Å och Tehy.

Sune Alén är ordförande för Akava Åland och han anser att det är diskriminering att man premieras genom dubbel dagpenning från Ams jämfört med om man är medlem i en fackförening.
- Det känns som man blir bestraffad för att man tillhör ett fackförbund, säger Sune Alén.

Men trots det upplever fackförbunden att det tillkommit medlemmar, något de antar beror på att arbetstagare vill känna en mer långvarig trygghet kring sin arbetssituationen i coronapandemin.

- Det verkar som att våra medlemmar och deras kontakter förstår att a-kassan alltid finns där som en försäkring medan tilläggsstödet är tillfälligt, säger Evelyn Joelsson Påvals, verksamhetsledare för FOA-Å.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »