Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 november, 2021 - 12:44Uppdaterad: måndag, 22 november, 2021 - 18:19

Arbetsgrupp föreslår lättnader vid jordförvärv

Lättade begränsningar för folk som vuxit upp på Åland att köpa attraktiva strandområden så länge ytan inte överskrider 4000 kvadratmeter och lättnader för företag att köpa mark på detaljplanerat område.

Den arbetsgrupp som tittat på modernisering av näringsrätts- och jordförvärvslagstiftning har nu kommit med sitt andra delbetänkande och det är några av de viktigaste förslagen enligt ett pressmeddelande från landskapsregeringen.

–Det övergripande syftet med reformen är att stärka rättssäkerheten. Enligt förslaget utvidgas inte jordförvärvsrätten men det blir i vissa situationer enklare att erhålla jordförvärvstillstånd, skriver man.

Vad gäller jordförvärv för näringsutövare ska endast krävas att en styrelsemedlem har hembygdsrätt eller varit bosatt i landskapet i minst fem år. Lättnaderna föreslås inte gälla bolag som säljer eller hyr ut fastigheter. Arbetsgruppens arbete är med detta betänkande avslutat och den parlamentariska gruppen med medlemmar från alla lagtingspartier tar över tills lagförslagen lämnats över till lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »