Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 mars, 2021 - 14:06Uppdaterad: fredag, 12 mars, 2021 - 17:21
  • Henning Karlsson är arbetarskyddsingenjör. Foto Axel Eriksson

Arbetsgivare ska anmäla covidsmitta

-En arbetsgivare har plikt att göra en anmälan till arbetarskyddsmyndighetem om en anställd smittas med covid under arbetstid. Det säger arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson.

Enligt honom är det inte helt ovanligt att arbetsgivare missar detta och under vecka 20 ska arbetarskyddet därför kontakta arbetsgivare om deras anmälningsplikt.

En anmälan också ska också lämnas in om en anställd smittats på väg till eller från jobbet. Arbetsgivare måste också göra en riskbedömning för arbetsplatsen och se till att det finns adekvat skyddsutrustning.

-För arbetstagarnas del innebär det att man måste följa arbetsgivarens riktlinjer kring smittskydd, säger Henning Karlsson.

Han betonar vikten av att följa dessa regler och säger sig se en tendens till att vissa har intagit en för avslappnad attityd till den ökade smittspridningen.

-Om man haft smitta bland personalen brukar man ta det hela på allvar, men de som ännu inte drabbas tenderar att ta för lätt på smittrisken, säger Henning Karlsson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »