Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 augusti, 2022 - 10:45Uppdaterad: fredag, 19 augusti, 2022 - 10:49

Arbetet att få jämställda föreningar fortgår

Processen med hur kontrollen av föreningars jämställdhetspolicy efterlevs har förändrats sedan i våras, men än återstår en del arbete innan riktlinjerna är helt klara.

Det här uppstod efter att det i våras framkom vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp inom Teater Alandica som är en frekvent mottagare av Paf-medel.

- I instruktionen för att få Paf-medel står endast att man ska ha en jämställdhetspolicy, men inget om hur det ska följas upp och det behöver fördelningsrådet se över, säger Anita Husell-Karlström, ordförande för Kulturdelegationen som beslutar om hur stöden till kulturen fördelas.
Det har förts diskussioner sedan i våras hur jämställdhetspolicyn ska följas upp och bland annat är landskapets specialsakkunniga inom jämställdhet, Kristin Mattsson, med i diskussionen med handläggarna av stöden så att de ska veta vad de ska titta på.
- Föreningarna är villiga att se över hur man ska jobba med jämställdhetspolicyn, men man är inte riktigt säker på hur man ska gå till väga, så där behövs fortsättningsvis utbildning och hjälp, säger Anita Husell-Karlström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »