Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 april, 2019 - 10:54Uppdaterad: måndag, 8 april, 2019 - 13:44
  • Skogsägaren Ture Sandholm hade ÅMHM på plats för att inspektera utsläppet vintern 2017. Arkivbild: Ulf Weman

Är bräckt vatten skadligt för skog?

Stora saltmängder i marken kan förorsaka näringsbrist och uttorkning. Mängder av salt är i dessa fall antagligen större än i bräckt vatten.

Det skriver landskapets miljöbyrå i ett sakkunigutlåtande till Polisen på Åland om huruvida bräckt vatten är skadligt för skog. Naturvårdsintendent Hanna Kondelin på miljöbyrån säger att ärendet är sekretessbelagt och att hon inte kan kommentera saken. I sitt utlåtande skriver miljöbyrån även att den enda möjligheten att bedöma om saltskador finns är att analysera jorden, barr och trädens allmänna skick.

Ålands Radio har tidigare rapporterat om att polisen önskat ett sådant utlåtande med anledning av en polisanmälan mot Fifax från sommaren 2016 där skogsägare Ture Sandholm menar att utsläpp från bolaget skadade hans skog så illa att den måste huggas ner.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »