Publicerad: onsdag, 15 januari, 2020 - 06:15Uppdaterad: onsdag, 15 januari, 2020 - 06:15
  • Nu får Marknadsdomstolen avgöra om ÅHS gjort rätt eller fel i upphandlingen. Arkivfoto

Apotek tar ÅHS till Marknadsdomstolen

Både Apotekarna i Godby och Centralapoteket i Mariehamn har lämnat in besvär till Marknadsdomstolen rörande en upphandling som Ålands Hälso- och Sjukvård gjort.

Upphandlingen rör en tjänst för maskinell dosdispensering av mediciner, det vill säga att läkemedlen dispenseras direkt i påsar som kan distribueras till patienter.
- Det handlar om en oklarhet i upphandlingen rörande vilken programvara som ska användas, och det påverkar anbudspriset, säger Linda Artell, apotekare i Godby.
ÅHS har genom besväret speciellt krävt att programvaran EasyMedi ska upphandlas, utan att uppge vilka specifikationer och krav man har på programvaran. Detta trots att kostnaderna för apotekssystemet Maxx, den programvara apoteken redan använder, skulle vara närmare noll euro.
- Jag tror våra möjligheter att få rätt är ganska goda, eftersom man i upphandlingar måste uppge tydliga specifikationer, säger Artell.
Vilka belopp det rört sig om ifall man vunnit anbudet vill hon inte uppge, och någon kommentar från ÅHS har Apotekarna i Godby ännu inte fått.