• Nu får Marknadsdomstolen avgöra om ÅHS gjort rätt eller fel i upphandlingen. Arkivfoto
Linda Artell vid Apotekarna i Godby
Publicerad: onsdag, 15 januari, 2020 - 06:15, uppdaterad: onsdag, 15 januari, 2020 - 06:15

Apotek tar ÅHS till Marknadsdomstolen

Både Apotekarna i Godby och Centralapoteket i Mariehamn har lämnat in besvär till Marknadsdomstolen rörande en upphandling som Ålands Hälso- och Sjukvård gjort.

Upphandlingen rör en tjänst för maskinell dosdispensering av mediciner, det vill säga att läkemedlen dispenseras direkt i påsar som kan distribueras till patienter.
- Det handlar om en oklarhet i upphandlingen rörande vilken programvara som ska användas, och det påverkar anbudspriset, säger Linda Artell, apotekare i Godby.
ÅHS har genom besväret speciellt krävt att programvaran EasyMedi ska upphandlas, utan att uppge vilka specifikationer och krav man har på programvaran. Detta trots att kostnaderna för apotekssystemet Maxx, den programvara apoteken redan använder, skulle vara närmare noll euro.
- Jag tror våra möjligheter att få rätt är ganska goda, eftersom man i upphandlingar måste uppge tydliga specifikationer, säger Artell.
Vilka belopp det rört sig om ifall man vunnit anbudet vill hon inte uppge, och någon kommentar från ÅHS har Apotekarna i Godby ännu inte fått.

Fler Nyheter

Omsorgsförbundet heter nu KST

Vid årsskiftet bytte formellt Ålands omsorgsförbund namn till Kommunernas socialtjänst, KST.

Singelolycka vid Knutsbodabrinken

En personbil med två personer körde av vägen vid Knutsbodabrinken i Lemland vid 11-tiden idag.

Skottlossning i Godby visade sig vara fyrverkeri

Polisen fick en anmälan om skottlossning i Godby på lördagskvällen. Vid kontroll visade det sig att det var ett fyrverkeri, och inga vapen som avlossats.

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.