Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 januari, 2021 - 10:31Uppdaterad: tisdag, 19 januari, 2021 - 12:24

Anmäldes till ÅMHM - kor kalvade i för ung ålder

En djurhållare har anmälts till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Vid inspektion i december visade det sig att inkalvningsåldern för enstaka kor är alldeles för låg.

–En ko har en puckel på ryggraden som antagligen har uppstått i samband med en kalvning i för ung ålder. En kviga som kalvade vid 15-månaders ålder ser hängig ut vid inspektionen, skriver ÅMHM i beslutet.

För låg ålder vid kalvning kan medföra flera komplikationer hos både kon och kalven. Enligt djurskyddsförordningen får reproduktion som kan skada eller åsamka lidande inte användas. Även fårstallet på inspektionsstället fick anmärkning, det beskrivs i beslutet som mycket smutsigt, det låg bråte i gångarna och elinstallationer var trasiga på flera ställen. ÅMHM har ålagt djurhållaren att städa fårstallet grundligt och säkerställa att kvigor inte betäcks innan de nått 65 procent av sin förväntade vikt som fullvuxna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »