Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 augusti, 2018 - 09:38
  • Mats Löfströms anmälan mot Iltalehti-artikeln avslås. Foto: Frippe Granlund.

Anmälan mot Iltalehti-artikel avslås

Riksdagsledamot Mats Löfström anmälde tidigare Iltalehti-artikelen om diskriminering av finskspråkiga på Åland till Opinionsnämnden för massmedier. Men den anmälan avslås nu av nämnden. Det berättar Löfström på sociala media.

Det var i samband med Ålands självstyrelsedag som tidningen publicerade en artikel där man intervjuat finskspråkiga på Åland om deras, i första hand negativa, erfarenheter på Åland. Då tog Löfström kontakt med Iltalehti samt anmälde artikeln till opinionsnämnden, som är pressens självreglerande organ.

Men nämnden har nu beslutat att inte ta upp fallet med motiveringen att ”medierna har rätt att välja synvinkel och de man intervjuar”. Nämnden menar också att Mats Löfström inte kunnat påvisa väsentliga sakfel eller har begärt korrigering. Han säger dock att han varit i kontakt med chefredaktören, skickat en insändare som tidningen inte ville publicera och ett öppet brev.

Löfström skriver i sitt inlägg på sociala media att han är besviken på avslaget men att anmälan är prövad och att man får finna sig i beslutet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »