Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 maj, 2022 - 05:58Uppdaterad: torsdag, 12 maj, 2022 - 05:59

Allt fler barnskyddsärenden avgörs i domstol

Antalet barnskyddsärenden som avgörs i domstol har under de senaste fem åren varierat kraftigt men samtidigt ökat.

2017 inkom tre barnskyddsärenden till Ålands förvaltningsdomstol, följt av ett ärende 2018, 55 stycken 2019, 17 stycken 2020 och ifjol inkom 37 ärenden.

Barnskyddsärendena innefattar ansökningar om omhändertagande av barn, besvär över brådskande placeringar och besvär över kontaktbegränsningar som gäller redan omhändertagna barn.

Något entydigt svar på varför antalet ärenden som går till domstol har ökat finns inte eftersom antalet omhändertagna barn på Åland inte har ökat, enligt Paulina Eklund, områdeschef för barnskyddet på Kommunernas socialtjänst.

- Jag säger inte att det alltid är så, men ofta om omhändertagandet beror på barnets eget beteende, till exempel tonåringar, så finns det föräldrar som ser att det här behöver ske. Under de senaste åren har det varit fler yngre barn som har blivit omhändertagna och det kanske genererar fler besvär, säger hon.

I nuläget vårdas cirka 30 barn utanför hemmet på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »