Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 augusti, 2011 - 15:44Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Alla gravida på Åland<br>erbjuds fosterscreening

Alla gravida på Åland erbjuds nu frivillig fosterscreening från den 1 september. Det innebär att blivande mammor redan i ett tidigt skede av graviditeten kan få reda på om fostret har någon form av kromosomavvikelse, till exempel Downs Syndrom. Fosterscreeningen består av två delar, ett blodprov som görs på Åland och en ultraljudsundersökning som görs i Åbo på Universitetscentralsjukhuset eftersom den kräver specialutbildning som inte finns på Åland. I riket är kommunerna enligt lag skyldiga att ordna frivillig fosterscreening till gravida kvinnor, och nu vill ÅHS erbjuda samma möjlighet för åländska kvinnor. Olle Frankman är gynekolog och rådgivningsläkare på ÅHS, och enligt honom är det dock ovanligt att barn med kromosomförändringar föds på Åland, det är färre än ett barn per år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »