Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 mars, 2018 - 05:48Uppdaterad: onsdag, 21 mars, 2018 - 06:08
  • Älgstammen har minskat i skärgården men ökat på fasta Åland. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Älgstammen har minskat

Helgens älginventering är klar och man räknade till 600 älgar totalt på hela Åland. Jämför man med siffrorna från den senaste inventeringen 2012 har älgstammen totalt minskat med elva procent, från 673.

I skärgården har älgstammen minskat med 28 procent, från 397 till 286. På fasta Åland har stammen ökat med 14 procent, från 276 till 314.

- Vi hade siffror efter jakten som stämde ganska bra med resultatet av inventeringen. Vårt mål var att få upp stammen på fasta Åland med tio procent och det har vi ju lyckats med säger Roger Gustavsson, jakthandläggare på landskapets enhet för jakt- och viltvårdsfrågor.

Det finns även en viss osäkerhet vad det gäller siffrorna från skärgården, eftersom tre kommuner förblev oinventerade på grund av dåliga isar eller för lite snö. Där användes siffrorna man hade från senaste jakten.

- Redan i år minskade vi avskjutningen i skärgården, och det finns inget som talar för att vi skulle höja den utan vi lär vara extra försiktiga säger Gustavsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »