• Blågröna alger har upptäckts vid Gröna udden i Mariehamn och vid simstranden i Knutnäs i Geta. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Tua Åström.
Mikaela Mäkilä intervjuas av Malin Lundberg.
Publicerad: onsdag, 11 juli, 2018 - 12:35, uppdaterad: onsdag, 11 juli, 2018 - 12:35

Algblomningen har nått badstränderna

Nu har algblomningen börjat vid badstränderna. Mikaela Mäkilä på ÅMHM berättar att blågröna alger upptäckts vid Gröna udden i Mariehamn och vid simstranden i Knutnäs i Geta.

- I sjöar har det funnits en del algblomning sedan i maj, men nu har det även kommit till badstränderna, säger Mäkilä.

Algblomningen vid Gröna udden och Knutnäs var ännu inte så allvarlig att man inte kan simma där, men Mäkilä uppmanar allmänheten att stanna på land om vattnet blir väldigt grumligt och alger kommer upp till ytan.

- Särskilt småbarn och husdjur är utsatta eftersom de kan svälja vattnet och få i sig alggiftet. Då kan de få hudirritationer eller magbesvär, säger Mäkilä.

ÅMHM kontrollerar de allmänna badstränderna med jämna mellanrum. Man kan också anmäla till myndigheten om man själv sett blågröna alger på sin simstrand.

Fler Nyheter

Avbokningstiderna i skärgårdstrafiken ändras igen

Efter kritiken mot de långa avbokningstiderna i skärgårdstrafiken ändrar landskapsregeringen reglerna.

Villkorligt fängelse för bilkörning

Olovlig körning, straffbart bruk av narkotika, rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, tredska mot polis, fordonsskatteförseelse.

Varutransporterna orsakade debatt i lagtinget

Veronica Thörnroos (C) och Mika Nordberg (M) debatterar:
Diskuterar vi samma sak? Det undrade centerns Veronica Thörnroos under gårdagens lagtingsdiskussion om hur varutransporterna i skärgården ska skötas från den första januari 2019.

ÅMHM-taxor börjar gälla från årets början

ÅMHM:s taxor när det gäller tillståndsavgifter och tillsynsärenden börjar gälla från årets början.

Köttbesiktningsavgifter slopas

Wille Valve och Johannes Dahlman intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Slakterinäringen befrias helt från köttbesiktningsavgiften år 2019. -Det här är en extraordinär åtgärd som görs på grund av den pressade situation som livsmedelsklustret har till följd av årets torka, säger social- och hälsovårdsminister Wille Valve (M). Han säger att det rör sig om en årlig summa på 20.000 euro.

Landskapsfinansierat projekt ska göra Åland till Finlands Toscana

Therese Flöjt, Nina Olin och Camilla Gunell intervjuades av Martina Eriksson
Åland ska bli Finlands Toscana i projektet Mat Åland 2021. Idéen med projektet är att höja Åland som matdestination och lyfta livsmedelsklustret på Åland, säger Terese Flöjt som är styrelseordförande för Visit Åland.

ÅF-motion om skatteavdrag

Beskatta låga pensionsinkomster lindrigare än idag skriver Ålands Framtids Axel Johnsson och Brage Eklund.

Elbussar hellre än miljödiesel

- Det bästa hållbara alternativet för stadens kollektivtrafik är att förbereda den för eldrift. De skriver Mariehamns miljösamordnare Ulf Simolin i ett utlåtande till infrastrukturnämnden.

1000 har skrivit på medborgarinitiativ om spel

Nu har 1000 ålänningar skrivit på medborgarinitiativet ”Tips, lottospel och tidigare spelprodukter på Åland” som några spelombud startade den 30 november.