• Blågröna alger har upptäckts vid Gröna udden i Mariehamn och vid simstranden i Knutnäs i Geta. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Tua Åström.
Mikaela Mäkilä intervjuas av Malin Lundberg.
Publicerad: onsdag, 11 juli, 2018 - 12:35, uppdaterad: onsdag, 11 juli, 2018 - 12:35

Algblomningen har nått badstränderna

Nu har algblomningen börjat vid badstränderna. Mikaela Mäkilä på ÅMHM berättar att blågröna alger upptäckts vid Gröna udden i Mariehamn och vid simstranden i Knutnäs i Geta.

- I sjöar har det funnits en del algblomning sedan i maj, men nu har det även kommit till badstränderna, säger Mäkilä.

Algblomningen vid Gröna udden och Knutnäs var ännu inte så allvarlig att man inte kan simma där, men Mäkilä uppmanar allmänheten att stanna på land om vattnet blir väldigt grumligt och alger kommer upp till ytan.

- Särskilt småbarn och husdjur är utsatta eftersom de kan svälja vattnet och få i sig alggiftet. Då kan de få hudirritationer eller magbesvär, säger Mäkilä.

ÅMHM kontrollerar de allmänna badstränderna med jämna mellanrum. Man kan också anmäla till myndigheten om man själv sett blågröna alger på sin simstrand.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.