Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 oktober, 2018 - 05:43Uppdaterad: tisdag, 30 oktober, 2018 - 10:14

Ålänning forskar på psilocybin och depression

Nu ska man undersöka om psilocybin, ett narkotikaklassat ämne som återfinns i svamp, kan hjälpa patienter med svår depression.

Ålänningen Jesper Ekelund jobbar som professor i psykiatri vid Åbo Akademi och är huvudforskare för en ny stor internationell studie på ämnet psilocybin.

– Vi ska rekrytera mellan 20 och 40 försökspersoner i Finland. Totalt är det mellan 200 och 400 försökspersoner som ska delta i studien, säger Ekelund. Intresset väcktes då en grupp engelska forskare lyckats visa positiva resultat med psilocybin på allvarliga depressioner, den studien gjordes dock bara på tolv försökspersoner och saknade kontrollgrupper.

– Om någon rapporterar om en ny molekyl som kan ha effekt på deprimerade patienter så väcker det stort intresse. Depression är ett stort folkhälsoproblem och det har inte kommit några nya avgörande mediciner sedan nittiotalet. Då vill vi ta reda på om det är sant, och är det sant, så kanske det finns möjlighet att utveckla nya mediciner, säger Ekelund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »