Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 april, 2019 - 07:13Uppdaterad: torsdag, 11 april, 2019 - 08:04
  • Från vänster: Kajsa Sundberg (veterinär på ÅMHM), Annett Pfeifer (veterinär på ÅMHM), Ketzia Karring ( veterinär/hygieniker och t.f. myndighetschef på ÅMHM), Bitte Bamberg (veterinär och laboratoriechef på ÅMHM), Jacob Ridderborg (veterinär på ÅMHM), Mikael Hagman (veterinär på ÅMHM), Camilla Grönlund (veterinär assistent på ÅMHM) och Hanna Lounela (veterinär, överinspektör och ansvarig för beredskapsfrågor för smittsamma djursjukdomar på livsmedelsverket i riket). Foto: Mohammad Alipour.

Åland saknar beredskap för djursjukdomar

Åland saknar resurser för att hantera ett plötsligt utbrott av smittsamma djursjukdomar. Det framkom igår då ÅMHM:s veterinärer höll en träningsdag tillsammans med Hanna Lounela från finländska livsmedelsverket och landskapsveterinär Mohammad Alipour.

- Bland det vi mest kritiskt skulle behöva är en beredskapsplan som är specifik för Åland. Det finns en nationell plan som inte har utvecklats för våra lokala förhållandena på flera år, men stora delar av den finns inte tillgänglig på svenska, säger veterinär Mikael Hagman.
Det ska också alltid finnas en jourhavande landskapsveterinär som ska kunna ta snabba beslut om en potentiell risk påträffas, men även det saknas i dagsläget.
- Om jag på min jour hittar en potentiell risk kan jag behöva rådslå med någon, som om det behövs kan stänga gården eller godkänna avlivandet av djur. Som det ser ut nu finns det en person i riket som kan ge råd, men inte ta några beslut, säger Mikael Hagman.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »