Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 oktober, 2018 - 14:11Uppdaterad: fredag, 19 oktober, 2018 - 15:05
  • Gun-Mari Lindholm Foto: Rasmus Olin

"Åland måste söka internationell hjälp"

-Jag tycker det är bedrövligt rent ut sagt. Finska politiker måste nu berätta hur de tänker upprätthålla de internationella förpliktelser de åtagit sig i samband med självstyrelsen, säger lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

Hon menar att riksdagen saknar vilja att komma till mötes i de frågor som är viktiga för Åland, nu senast när det gäller en plats för Åland i EU-parlamentet.

-Det vi begär är juridiskt hållbart, ur stats- eller folkrättsligt perspektiv finns det inget annat att säga än att vi borde ha en parlamentsplats, säger hon.

Lindholm anser att situationen nu är så allvarlig att Åland måste börja åberopa den internationella överenskommelsen om Ålands självstyre. Åland får gång på gång nej, trots ett bra förberedande arbete anser hon. Lindholm ska troligen höras av grundlagsutskottet när frågan om parlamentsplatsen tas upp i riksdagen. Då kan hon inte göra annat än upprepa det som sagts många gånger tidigare.

-Vi har goda argument och många dokument. Det är en helt juridisk fråga,det är ingen politik i det här, säger Gun-Mari Lindholm.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »