• En åländsk delegation hördes i Helsingfors. Foto: Ålands Radio.
  • Lantråd Katrin Sjögren. Arkivfoto: Jonathan Borg.
Lantrådet Katrin Sjögren:
Publicerad: tisdag, 21 maj, 2019 - 17:24, uppdaterad: tisdag, 21 maj, 2019 - 17:24

Åland hördes av regeringsbildare

-Vi betonade att det är viktigt att vi kommunicerar och har en dialog, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) med relationen till den tidigare finländska regeringen i färskt minne. Landskapsregeringen träffade partiledarna i de blivande regeringspartierna i Helsingfors idag.

-Det har varit uttalat hela tiden att Åland ska höras. Man kan säga att Åland hördes på absolut högsta nivå, säger Katrin Sjögren.

Landskapsregeringen fick möjlighet att betona vilka saker som var viktiga för Åland ur ett självstyrelsperspektiv. Man diskuterade självstyrelselagen, landskapets grundfinansiering, svenska språket och sjöfarten. Det gavs inga specifika löften om självstyrelselagen eller det ekonomiska systemet,

-Vi betonade att lagen måste föras i hamn, men det återstår ännu lite diskussioner om finansieringen, säger Katrin Sjögren.

Även vicelantrådet Camilla Gunell (S), finansminister Mats Perämaa (Lib) och förvaltningschef Dan E Eriksson deltog i mötet.

 

 

Fler Nyheter

Schütten ny ordförande i Sund

Kommunfullmäktige i Sund har valt Erik Schütten till ny ordförande för kommunstyrelsen efter att Bengt Hagström begärt att bli entledigad från uppdraget.

Åland genomfart för narkotika

Rasmus Friman på sjöbevakningen:
Åland fungerar som en transitpunkt i trafiken av narkotika mellan Sverige, Finland och Baltikum. Det säger Rasmus Friman på sjöbevakningen, stationerad i Nagu, som tidigare jobbat som kommissarie hos polisen på Åland.

ÅM i beachvolley spelades i helgen

Idag söndag spelades åländska mästerskapen i beachvolley och totalt var det sju lag med, tre damlag och fyra herrlag.

ÅM i lättbåtar hölls i helgen

I helgen seglades åländska mästerskapen i lättbåtar på Slemmern och det var fyra klasser som det tävlades i och totalt var 24 seglare med.

Zetterström är nordisk mästare

Nordiska mästaren Ida Zetterström
Ida Zetterström är nordisk mästare i Super Street Bike, det stod klart efter att hon slutade tvåa i den sista deltävlingen som körde i Tierp i helgen.

IFK upp på sjätte plats

Tränaren Peter Lundberg ger sina tankar efter matchen och berättar om manfallet inför sista omgången
Efter den nästsista matchen i grundserien tog IFK Mariehamn klivet upp på den övre halvan av tabellen. Det efter att dom besegrade SJK med 1-0 inför 1.208 personer i hemmapubliken.

Motstånd mot polis och ordningsvakter

När en person skulle avvisas från en nattklubb i Mariehamn den senaste natten så gjorde han så kraftigt motstånd så att han nu är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman och motstånd mot polisen.

Andra deltävlingen i ÅM i folkrace avgjord

I lördags avgjordes den andra deltvälingen i ÅM i folkrace.

Unikt kartfynd över Lövö

Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens...