• En åländsk delegation hördes i Helsingfors. Foto: Ålands Radio.
  • Lantråd Katrin Sjögren. Arkivfoto: Jonathan Borg.
Lantrådet Katrin Sjögren:
Publicerad: tisdag, 21 maj, 2019 - 17:24, uppdaterad: tisdag, 21 maj, 2019 - 17:24

Åland hördes av regeringsbildare

-Vi betonade att det är viktigt att vi kommunicerar och har en dialog, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) med relationen till den tidigare finländska regeringen i färskt minne. Landskapsregeringen träffade partiledarna i de blivande regeringspartierna i Helsingfors idag.

-Det har varit uttalat hela tiden att Åland ska höras. Man kan säga att Åland hördes på absolut högsta nivå, säger Katrin Sjögren.

Landskapsregeringen fick möjlighet att betona vilka saker som var viktiga för Åland ur ett självstyrelsperspektiv. Man diskuterade självstyrelselagen, landskapets grundfinansiering, svenska språket och sjöfarten. Det gavs inga specifika löften om självstyrelselagen eller det ekonomiska systemet,

-Vi betonade att lagen måste föras i hamn, men det återstår ännu lite diskussioner om finansieringen, säger Katrin Sjögren.

Även vicelantrådet Camilla Gunell (S), finansminister Mats Perämaa (Lib) och förvaltningschef Dan E Eriksson deltog i mötet.

 

 

Fler Nyheter

Inga besked om ÅBF-utredning

Den 27 februari 2019 fattade årsmötet beslutet att avsluta Ålands bildningsförbund. Då beslöts även att föreningen skulle sökas i konkurs. Vad som ska hända härnäst är ännu oklart.

Regeringssonderingarna fortsätter på onsdag

-Vi träffades under måndagseftermiddagen och fortsätter våra diskussioner på onsdag. Det säger Veronica Thörnroos om regegeringssonderingarna.

Staden kan sälja Enerexit till Mariehamns Energi

Staden överväger att sälja Enerexit till Mariehamns energi för 1 euro.

Varnar för att nya fonden kan missbrukas

Mats Perämaa:
Finansminister Mats Perämaa (Lib) anser att tillväxt- och hållbarhetsfonden på 50 miljoner euro är en av den avgående landskapsregeringens bästa och viktigaste satsningar. På samma gång ser han en fara i att kommande landskapsregering använder pengarna till annat än de är tänkta för.

Gruset i gräsmattorna längs Ålandsvägen borta först till våren

Håkan Lindén, projektledare:
De kommunala gräsmattorna längs Ålandsvägen kommer först att se en förbättring till våren 2020. Gruset som för tillfället ligger i det tilltänkta gräset är från förra vinterns halkbekämpning och har troligtvis hamnat där efter snöröjningen längs Ålandsvägen för ett år sen.

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.