Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 december, 2020 - 06:06Uppdaterad: tisdag, 1 december, 2020 - 10:07
  • Riksdagens plenisal. Foto: Hanne Salonen

Åland får del av förlängd höjning av utkomstskydd

Regeringen föreslår att den temporära höjningen av utkomstskyddet för arbetslösa på grund av coronapandemin fortsätter till och med slutet av mars 2021.

Arbetslösa på Åland får också del av den temporära höjningen, trots att frågan normalt är självstyrelsens behörighet.

-Ersättningen är ett viktigt stöd för de personer och familjer som ekonomiskt är mest utsatta i samhället och som drabbats av pandemins ekonomiska konsekvenser. Därför är det mycket välkommet att skyddet nu förlängs och att Åland är inkluderat trots att det normalt är självstyrelsens behörighet, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Då det ursprungliga lagförslaget kom till riksdagen tidigare i år hade Ålands synpunkter inte hunnit tas i beaktande eftersom propositionen beretts i brådskande ordning.

-Det fick en lösning tack vare en bra och konstruktiv dialog med social- och hälsovårdsministeriet. Nödvändiga justeringar i lagförslaget för att säkerställa att stödet kunde gälla på Åland gjordes då i riksdagen, säger Löfström.

Riksdagen har nu slagit fast i betänkandet att den temporära ändringen också kommer gälla på Åland.

-Jag har haft tät kontakt med social- och hälsovårdsutskottets ordförande Markus Lohi och ledamoten Veronica Rehn-Kivi som kunde ta upp saken i utskottet så att ärendet kunde klargöras på ett positivt sätt för Åland, säger Löfström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »