Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 januari, 2019 - 11:48
  • Minister Nina Fellman säger att man måste försöka hitta nya sätt att komma framåt i diskussionerna med finska politiker. Foto: Rasmus Olin

Åland blickar utåt

Det har blivit allt svårare att föra civiliserade diskussioner med finländska politiker, det konstaterar kansliminister Nina Fellman. Lösningen är inte att sluta prata, utan att diskutera andra ämnen.

- Det kanske känns som att ingen tycker om oss just nu. Man kan lägga sig ned och dö eller fortsätta hitta vägar framåt, säger Fellman.

Under 2019 tänker landskapsregeringen göra just det - hitta andra vägar. Alandica Debatt, som beskrivs som en stor framgång, förlängs med en dag bakåt och börjar i år redan på självstyrelsedagen den 9 juni.

- Senare i vår är avsikten att ordna ett seminarium som lyfter upp språkutvecklingen i Finland. Men inte bara ur ett kritiskt perspektiv, utan hur man ska jobba med frågan, säger minister Fellman.

Det blir också två tillfällen för "Ålandsakademin", alltså att berätta om Åland på plats för parlamentariker. I vår blir det för inbjudna svenska riksdagsledamöter, och i höst, i samband med skördefesten blir det för de finländska kollegorna. Man planerar också större satsningar både på Suomi Areena i Björneborg och i Almedalen på Gotland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »