Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 augusti, 2020 - 13:37Uppdaterad: torsdag, 20 augusti, 2020 - 14:15
  • Finlands nya strategi för coronatestning kräver inte några ändrade rutiner vid ÅHS. Foto Eva Ringbom-Fonsell

"ÅHS uppfyller nya teststrategin"

Finlands nya strategi för coronatestning kräver inga förändrade rutiner vid ÅHS.

Laboratoriechef Christian Jansson, menar att man redan uppfyller de tidskraven i den nya strategin. Det var i går kväll som Finlands omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) presenterade en uppdaterad strategi som går ut på en fördubblad testningskapacitet med 20.000 test per dygn, med möjlighet att få testa sig inom ett dygn och få resultatet inom ytterligare ett dygn.
- När provtagningen är gjord har vi rutinen i dag att vi skickar proverna för analys följande morgon med svar på eftermiddagen, säger Christian Jansson och tillägger att det finns snabbtester med svar inom två timmar som används vid prioriterade fall.
Det finns dock ett undantag. De ålänningar som testar sig under fredagen och som inte är prioriterade fall får vänta på svar till söndagen. Laboratoriet Bimelix som utför analysen på Åland är inte bemannat under lördagen.
- Är det så att det kommer ett beslut om att två dygn är för lång tid, då kan vi använda oss av snabbtestet i stället, säger ÅHS laboratoriechef Christian Jansson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »