Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 mars, 2018 - 06:04
  • ÅHS ska förbereda sig för att börja använda E-fakturor. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

ÅHS förbereder för E-fakturor

ÅHS ska i år börja förbereda sig på att införa E-fakturor.

Det skriver man till landskapsregeringen med anledning av att landskapsrevisionen i sin granskning bland annat påpekat att ÅHS bör fortsätta utveckla automatiseringen av klientfaktureringen för att minska kostnader och förbättra den interna kontrollen.

Revisorerna påpekade också att ÅHS måste bli bättre på att mäta produktiviteten och effektiviteten och ÅHS meddelar nu att man under året ska utveckla och testa ett eget förenklat kostnadseffektivt system för detta.

Enligt revisionsrapporten brister ÅHS också när det gäller kalkylerad återbäring av mervärdesskatt för skattefria anskaffningar. Enligt revisionsberättelsen fanns i fjol fakturor där ÅHS varit berättigad till återbäring för cirka 100.000 euro men inte utnyttjat möjligheten. Under 2011-2017 är det över 500.000 euro som ÅHS har att få i mervärdesskatteåterbäring. ÅHS säger att man för tillfället väntar besked av skatteförvaltningen om återbäring av kalkylerad mervärdesskatt för 2012-2014 och för åren 2015-2016 ska man göra en anhållan i år. För 2017 har avdrag gjorts enligt gällande regler, enligt ÅHS.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »