• Styrelseordförande Roger Jansson, th, har fortfarande förtroende för vd Leif Ahlqvist. Arkivfoto
Styrelseordförande Roger Jansson
Publicerad: onsdag, 16 maj, 2018 - 19:47, uppdaterad: onsdag, 16 maj, 2018 - 21:07

Ahlqvist får en skriftlig anmärkning

Mariehamns hamns vd, Leif Ahlqvist, har styrelsens fortsatta förtroende, men han får en skriftlig anmärkning för bristande intern kontroll, direktupphandlingar, undvikande av möjliga jävsmisstankar och viss bristande information till styrelsen.

Dessutom ska styrelsen inleda förhandlingar med Ahlqvist om att rekrytera en ny vd tidigare än det var tänkt med tanke på Ahlqvists förestående pensionering.

Styrelsen har låtit en advokatbyrå titta på om det har förekommit jävsförhållande när vissa uppköp gjorts och hur närståendeinköpen gått till och fått svaret att det enligt lagens mening inte varit något felaktigt. Däremot konstaterar styrelsen också att det brustit, särskilt år 2017 i den interna kontrollen och uppföljningen av dessa inköp. Därmed blir följden av det inträffade en fråga om proportionalitet, rimlighet och etik, mera än om juridik, skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.