• Axel Jonsson drog in många röster i senaste valet, men han lägger i höst lagtingspolitiken på hyllan. Arkivfoto: Josefina Jansson.
Ålands framtids ordförande Pia Eriksson om partiets framtid:
Publicerad: onsdag, 31 juli, 2019 - 17:22, uppdaterad: onsdag, 31 juli, 2019 - 17:23

ÅF förlorar röstmagnet - hoppas rösterna stannar i partiet

Ålands framtid står även de inför stora utmaningar inför höstens lagtingsval - eftersom deras största röstmagnet Axel Jonsson väljer att inte ställa upp för omval.

Samtidigt har ännu inte deras andra invalda lagtingsledamot Brage Eklund meddelat om han kommer att ställa upp eller inte. Partiordförande Pia Eriksson säger att situationen är tuff men ser den inte som en omöjlighet.

- Det är ett stort avbräck att Axel försvinner men jag har full förståelse för det. Vi hoppas på att Axel Jonssons röster inte försvinner ur partiet, utan att rösterna läggs på någon annan kandidat inom partiet.

Fler Nyheter

Dagsböter för ärekränkning

Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Mariehamns gymnastikförening kommer förhoppningvis att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.

Landskapet ny medlem i internationellt hållbarhetsnätverk

Nyhetsnotisen i ljudform:
Landskapet har nu godkänts som medlem i det internationella hållbarhetsnätverket Regions 4 Sustainable Development.

Det finns över 16.000 bostäder

Vid senaste årsskiftet fanns närmare 16.400 bostäder på Åland och 14.000 är stadigvarande bebodda. Det visar statistik från Åsub.

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Nyhetsnotisen i ljudform:
Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.