• Projekt för att förbättra läget i Östersjön får stöd från Ålandsbanken. Arkivfoto: Ålands Radio.
Publicerad: torsdag, 14 mars, 2019 - 07:48, uppdaterad: torsdag, 14 mars, 2019 - 10:30

ÅAB satsar 300 000 på Östersjön

Ålandsbanken satsar 300.000 euro det här året på olika projekt som ska främja Östersjöns tillstånd. Privatpersoner, skolor och organisationer kan ansöka om stöd för olika projekt för att rädda Östersjön och i år är det sju olika projekt som erhåller finansiering.

Håll Skärgården ren r.f. får 90.000 euro för ett treårigt samarbete som heter Snygg Beach. En karttjänst för hållbar markanvändning får 65.000 euro och uppstartsföretaget Solar Foods får 50.000 euro, dom ska tillverka matprotein från luften med hjälp av bakterier och och solenergi. Förbundet för Ekologisk odling får 33.000 euro för ett kolodlingsnätverk, Helsingfors Montessori-skola får 17.500 euro, Ålands Natur & Miljö får 10.000 euro för projektet Städa Åland och det svenska uppstartsföretaget BagIt strävar till att ersätta plastpåsar och utveckla en papperskasse som tål både tyngd och väta och till det får dom 9.500 euro.

Sedan 1997 har Ålandsbanken stöttat olika miljöprojekt och över tid har 2,3 miljoner euro donerats till både små och stora projekt.

 

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.