• Projekt för att förbättra läget i Östersjön får stöd från Ålandsbanken. Arkivfoto: Ålands Radio.
Publicerad: torsdag, 14 mars, 2019 - 07:48, uppdaterad: torsdag, 14 mars, 2019 - 10:30

ÅAB satsar 300 000 på Östersjön

Ålandsbanken satsar 300.000 euro det här året på olika projekt som ska främja Östersjöns tillstånd. Privatpersoner, skolor och organisationer kan ansöka om stöd för olika projekt för att rädda Östersjön och i år är det sju olika projekt som erhåller finansiering.

Håll Skärgården ren r.f. får 90.000 euro för ett treårigt samarbete som heter Snygg Beach. En karttjänst för hållbar markanvändning får 65.000 euro och uppstartsföretaget Solar Foods får 50.000 euro, dom ska tillverka matprotein från luften med hjälp av bakterier och och solenergi. Förbundet för Ekologisk odling får 33.000 euro för ett kolodlingsnätverk, Helsingfors Montessori-skola får 17.500 euro, Ålands Natur & Miljö får 10.000 euro för projektet Städa Åland och det svenska uppstartsföretaget BagIt strävar till att ersätta plastpåsar och utveckla en papperskasse som tål både tyngd och väta och till det får dom 9.500 euro.

Sedan 1997 har Ålandsbanken stöttat olika miljöprojekt och över tid har 2,3 miljoner euro donerats till både små och stora projekt.

 

Fler Nyheter

Nu projekteras besökscentret i Bomarsund

Tony Asumaa och Viveka Löndahl berättar mer:
Idag blev det klart att landskapsregeringen upphandlar projekteringen till besökscentret i Bomarsund. Enligt kultur- och utbildningsminister Tony Asumaa kommer det att byggas av landskapets fastighetsverk som kommer att agera hyresvärd gentemot landskapets kulturbyrå.

Vägarbeten i stan

Det är olika grävningsarbeten i Mariehamn som gör att framkomligheten är begränsad på vissa gator. Under den här veckan är Köpmansgatan delvis...

Fibernätet nere i Åva och Jurmo imorgon

På grund av omdragning av fiberkabel kommer Brändö-Kumlinge fibernät att ligga nere i Åva och Jurmo imorgon onsdag 27 mars från cirka kl 07.00 till och med torsdag 28 mars cirka kl 20.00.

Pectus permitterar personal

Anders Winkelmann intervjuas av Felix Quarnström:
Företaget Pectus permitterar sju av sina anställda. Anledningen är enligt partnern Anders Winkelmann att man förlorat en av sina stora kunder.

Isen på Slemmern har gått

Ett säkert vårtecken i Mariehamn är att isen på Slemmern gått. Det skedde igår kl 18.15.

Lägre vinst för ÅTT

Ålands-Tidnings tryckeri Ab (ÅTT) gjorde en vinst efter skatt på drygt 900.000 euro under 2018. Året innan var vinsten just över en miljon euro, skriver Ålandstidningen.

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Hans Källmyr och Per Hazell
Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Hovrätten ändrar beslut om ombud

Hovrätten i Åbo häver tingsrättens beslut om att juristen Jyrki Kiianlinna inte får vara rättegångsombud eller biträde vid Ålands tingsrätt.