Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 juli, 2010 - 08:14Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

47 ärenden till utrikesministeriet

Den europeiska människorättskonventionen gäller kanske inte på Åland. Eller konventionen om bekämpande av människohandel från 1950, eller flyktingars rättsliga ställning, eller förbudet mot kloning av människor. Landskapsregeringens EU-enhet upptäckte för en tid sedan att utrikesministeriet i Helsingfors inte har begärt lagtingets godkännande när det gäller vissa konventioner och protokoll om grundläggande rättigheter, som man formellt måste göra när landskapets behörighet berörs. Totalt 47 ärenden har nu skickats till utrikesministeriet för att få allt att gå rätt till. Men i praktiken har ändå konventionerna om grundläggande rättigheter gällt på Åland och också tagits hänsyn till i vår egen lagstiftning.- Man kan säga att konventionerna är en del av europeisk offentlig rätt idag, som du kan yrka på också här. Men vi måste ju få det formellt rätt vilket också utrikesministeriet tycker, säger EU-enhetens chef Andreas Dahlén.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »