Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 juni, 2018 - 06:31

20 dagsböter för djurskyddsförseelse

Domen har kommit mot den kvinna som under sensommaren 2016 lämnade sin 14 månader gamla hund i löplina på gården under sin en vecka långa utlandsvistelse.

Hunden hade enligt åtalet inte haft tillgång till skydd mot väder och vind och har vid åtminstone två tillfällen trasslat in sig och fastnat med löplinan. Kvinnans son hade dock några gånger per dag besökt hunden och försett den med mat och vatten. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet omhändertog sedan hunden. Kvinnan bestred att hon skulle gjort sig skyldig till djurskyddsförseelse och menar att hunden haft skydd. En veterinär gjorde en polisanmälan då hen ansåg att minimivården för en hund utomhus är att den ska ha skydd samt att hundar är beroende av social kontakt och att man därför ska minimera tiden borta från ägaren. Tingsrätten ansåg att hunden inte fått tillräckligt med tillsyn, att den saknade skydd och hade hållits i löplina annat än tillfälligt och att det hade funnits en säkerhetsrisk för hunden. Åklagaren yrkade på 20 dagsböter och tingsrätten dömde därefter, totalt blev det 180 euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »